Je komt ze vandaag de dag bijna niet meer tegen op het voetbalveld: keepers zonder keepershandschoenen. In de zaal is het nog wel gebruikelijk om zonder keepershandschoenen te keepen, maar op het veld zijn de handschoenen toch echt onmisbaar voor een keeper. Dit was vroeger wel anders. In de laatste 50 jaar is de ontwikkeling van de keepershandschoenen in een stroomversnelling geraakt. Je hebt nu de keuze uit verschillende modellen, met verschillende soorten ‘cuts’ en verschillende soorten foam. Vroeger moesten de keepers het doen met een paar tuinhandschoenen. In dit artikel nemen we je daarom mee in de geschiedenis van de keepershandschoenen en zie je hoe de handschoen van vroeger veranderd is ten opzichte van de handschoen van nu.

 

De oprichting van de eerste voetbalclubs

Om te kunnen kijken naar de oorsprong van de keepershandschoenen nemen we je eerst mee naar de geschiedenis van het voetbal zelf. Op afbeeldingen en teksten uit het verleden kunnen we afleiden dat het voetbalspel een lange historie kent. Zo zijn er versies van het voetbalspel bekend in Engeland waarbij gebruik gemaakt werd van een opgeblazen dierenblaas als voetbal. In de dertiende eeuw was dit spel zelfs zo populair dat het in die tijd verboden werd. Het zou te veel afleiden van de belangrijke zaken in het leven.

Een belangrijk gedeelte van de voetbalhistorie is te vinden in Engeland. Voetbal staat tegenwoordig nog steeds bekend als een arbeiderssport en dat was vroeger helemaal het geval. In de 19e eeuw waaide de sport echter over naar de verschillende privéscholen in Engeland. De voetballers van deze privéscholen kregen steeds meer behoefte aan regels en bedachten afzonderlijk van elkaar een aantal regels om het spel goed te kunnen spelen. Zo heeft een school in Eton in 1815 de buitenspelregel bedacht. Tegenwoordig wordt er nog steeds gespeeld met de regels die in 1848 door Cambridge zijn bedacht.

Nadat in 1863 de Football Association werd opgericht in Engeland sloten de verschillende privéscholen zich aan bij deze organisatie. Hierdoor werd het mogelijk om in competitieverband wedstrijden tegen elkaar te spelen. Er werd in deze tijd gespeeld volgens de Cambridge regels. Door de professionalisering van de sport werd het vanaf 1885 ook mogelijk om professionele voetbalclubs op te richten. Hiermee werd een begin gemaakt met het professionele voetbal zoals we dat vandaag ook nog kennen.

 

De eerste keepershandschoenen

In het begin van het professionele voetbal werd er nog maar weinig gebruik gemaakt van keepershandschoenen. Alleen tijdens koude dagen droegen keepers handschoenen om geen koude handen te krijgen. Vaak werd er dan gebruik gemaakt van wollen handschoenen of tuinhandschoenen. In 1885 vond William Sykes dat het anders moest. Hij vroeg daarom patent aan op leren keepershandschoenen. Op zijn 23e kocht Sykes van zijn spaargeld een bedrijf dat zadels maakte. De zaken met het bedrijf gingen goed en daarom besloot hij om leren voetballen te gaan produceren en later dus ook keepershandschoenen. In zijn tijd waren er echter nog maar weinig keepers die gebruik maakten van de handschoenen van Sykes. Het heeft nog zeker 40 jaar geduurd voordat de eerste keepershandschoenen in gebruik werden genomen.

 

De eerste keeper met keepershandschoenen

De eerste keeper van wie bekend is dat hij keepershandschoenen gebruikte tijdens het keepen is de Argentijn Amadeo Carrizo. Carrizo heeft van 1945 tot 1970 ruim 560 wedstrijden gekeept en stond in zijn tijd bekend als iemand die innovatieve technieken en strategieën voor de keepers bedacht. Hij was een van de eerste keepers die keepershandschoenen droeg. Daarnaast is zijn manier van keepen wereldwijd bekend geworden, onder meer doordat hij de eerste was die buiten het 16-metergebied keepte. De internationale federatie voor voetbalgeschiedenis en statistieken (IFFHS) heeft hem daarom in 2000 uitgeroepen tot één van de top 10 keepers van de 20e eeuw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De opmars van de keepershandschoenen

In navolging van Amadeo Carrizo besloot de Engelse Gordon Banks op het WK van 1970 te experimenteren met het dragen van keepershandschoenen. Dit was zo’n succes dat vanaf dit moment de ontwikkeling van de keepershandschoenen in een stroomversnelling kwam. De hele wereld heeft Banks met zijn handschoenen een fenomenale redding zien maken op een kopbal van Pele, waardoor de handschoen definitief als meerwaarde werd gezien.

Een aantal nu nog bekende merken als Reusch en Uhlsport zijn in die tijd begonnen met het produceren van een basishandschoen voor zowel professionals als amateurs. Deze handschoenen boden bescherming en grip, iets waar de meeste keepers tot op dat moment nog geen ervaring mee hadden. In de jaren die volgden werden de handschoenen steeds verder doorontwikkeld en werd er geëxperimenteerd met verschillende materialen. Na veel testen bleek latex foam het beste materiaal te zijn voor handschoenen. Dit wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt om grip te geven aan keeperhandschoenen.

De ontwikkeling van de keepershandschoenen is nog steeds gaande en de innovatieve ideeën houden niet op. In de jaren 90 werd het Fingersave systeem voor het eerst op de markt gebracht. Dit systeem zorgt voor een betere bescherming van de vingers en wordt nog steeds in handschoenen verwerkt. De ontwikkeling op het gebied van de latex foam is ook nog steeds gaande en inmiddels zijn er verschillende soorten en merken op de markt, maar ook diverse kleuren.

Ontwikkeling in producten en merken

Zo zien we dat er een gigantische ontwikkeling op het gebied van de keepersproducten is geweest vanaf pak ‘m beet 1885 tot nu. Van niets naar tuinhandschoen, naar leren handschoen tot een volwaardige keepershandschoen van vandaag de dag. Naast een klein aanbod keepersmerken zien we vandaag de dag ook het aanbod steeds weer worden vergroot. Waar gaat het eindigen?